top of page

JUDIT POLGAR

Gran Mestre d'Escacs

la millor jugadora d’escacs de tots els temps

Les noies Polgar

Basant-me en estudis educatius, els nostres pares van decidir que les vides i les carreres dels seus fills serien un exemple vivent que provaria que qualsevol nen sa — si se’ls ensenya aviat i intensament — pot arribar a ser increïblement exitós en qualsevol camp. En el nostre cas, això significa tenir una carrera en els escacs.

La campiona adolescent

La meva biografia consisteix en assoliments com a jugadora d’escacs. Tenia nou anys quan per primera vegada vaig guanyar un torneu internacional d’escacs, i amb 12 i 14 anys, vaig guanyar el campionat Mundial d’Escacs de nois en els meus grups d’edats. Només tenia 12 anys quan — per primera vegada en la història dels escacs hongaresos — l’equip nacional de dones, incloent-hi a les meves dues germanes Susan i Sofia, va guanyar la medalla d’or olímpica. Dos anys més tard, en 1990, vam repetir aquest resultat amb el mateix equip adolescent.

Pràcticament des del naixement em vaig involucrar en el projecte d’investigació educativa. Inclòs abans de venir a aquest món, els meus pares ja ho havien decidit: em convertiria en campiona d’escacs.

Competint contra homes

Amb 15 anys vaig batre el rècord d’en Bobby Fischer, convertint-me en la Grandmaster internacional d’escacs més jove de tots els temps. En vuit ocasions, vaig representar a l’equip nacional hongarès d’”homes” a les Olimpíades hongareses. El 2002, vam guanyar la medalla de plata a Eslovènia.

La millor jugadora d’escacs del món

He batut els campions mundials d’escacs Spassky, Karpov, Kasparov, Topalov, Anand i Carlsen en torneus internacionals, partits i concursos ràpids. En 2011, vaig arribar a ser No. 1 al rànquing mundial de dones per la 50a vegada. He aconseguit mantenir aquesta posició com millor jugadora d’escacs en el món des de l’any 1989. La meva puntuació més alta a la World Men’s Rating List va ser 8a el 2005. Vaig ser guardonada amb l’Òscar d’escacs set vegades i he sigut votada Jugadora d’Escacs del Segle. Vaig guanyar la medalla de bronze individual al Campionat Europeu en 2011.

De competència a educació

A l’agost del 2014 vaig guanyar la medalla de plata amb l’equip hongarès d’homes a l’Olimpíada d’Escacs a Tromos, i al mateix temps, després de liderar els rànquings mundials durant uns increïbles 25 anys, vaig anunciar la meva retirada dels escacs competitius.

Des que vaig aturar de jugar escacs competitius, tinc més temps per altres activitats relacionades amb els escacs, com ara exposicions simultànies, conferències, xerrades en públic i escriure.

Ambaixadora d’Escacs a l’Escola

Als darrers anys com a ambaixadora del projecte Escacs a l’Escola de la Unió Europea, m’he dedicat molt a introduir els escacs com a eina educativa.

Chess and English
with Judit Polgar

Chess and English with Judit Polgar

(Escacs i Anglès amb Judit Polgar) és un llibre complementari d’ELT (English Language Teaching) per escoles primàries. El seu objectiu és ajudar els nens a aprendre sobre escacs i anglès d’una forma lúdica a través de les meves històries personals. Les il·lustracions acolorides sobre la família, les mascotes, els esports, els viatges, els puzles i molt més ajuden als nens, pares i professors perquè connectin emocionalment amb el material didàctic.

Fundació d’Escacs 
Judit Polgar 

En 2014 vaig obrir la Fundació d’Escacs Judit Polgar per portar els escacs com a eina educativa als nens en escoles de tot el món, oferint un currículum d’escacs únic i complex amb un enfocament especial en vincles cross-curriculars.

Més informació sobre Judit Polgar a la selva pagina de web: 

www.juditpolgar.com

bottom of page